Грип и усложнения

  • 07/02/2016 15:10
  • |
  • 0 коментара
Какво представляв грипа? Какви са неговите разновидности?Защо е опасен ?
1

Грипът, който в миналото е бил познат като испанска болест или Инфлуенца, днес е най-широко разпространеното инфекциозно заболяване в света. Вирусът грип се разпространява по въздушно-капков път и заразяването с него е много лесно. Буквално навсякъде можем да се заразим с грип – на работното място, в градския транспорт, в училище, в магазина.

Началните симптоми, по които можем да разпознаем грипа са:

Отпадналост;
Повишена температура – около 38-39 градуса;
Мускулни болки, болки в ставите;
Втрисане;
Главоболие;
Болки в гърлото;
Световъртеж.
Това са първите признаци, че болният е заразен от грип. След това се появяват и вторичните симптоми:

Хрема;
Кашлица;
Сълзене от очите.
Грипните вируси са три типа - А, В и С, като основен причинител на грипните епидемии са предимно вирусите от тип А. Инкубационният период (времето от момента на заразяване до първите симптоми) при грип от типа А е от няколко часа до 1-2 дена, а при грип от типа В до 3 дена.

Когато грипът минава по-леко, без усложнения, се наблюдава учестено дишане, понижено кръвно налягане и понижена сърдечна дейност. По-тежките и тежки случаи на грип могат да доведат до увреждане на вътрешните органи и други видове усложнения, най-срещаното от които е пневмония.

Добре е лечението на грипа да започне в рамките на 48 часа от появяването на първите симптоми. Срещу най-често срещания грипен вирус от типа А действат противогрипните препарати, които го дезактивират, не му позволяват да се размножава и по този начин намаляват значително способността му да уврежда клетките на
организма

вирусите от група А (с няколко вида, означавани с буквите N и H и цифра след тях) са виновни за големите епидемии и за пандемиите. Те заразяват птиците, някои млекопитаещи и човека. Миграцията на дивите птици е едно от обясненията както за бързата генетична промяна на тази група вируси, така и за пренасянето му на големи разстояния.

По принцип не само един-единствен вирус или негов щам участва в инфекцията. Възпалението може да започне с един, но дори вътре в клетката частите на вирусния геном може да се рекомбинират в нови щамове и те съответно да станат част от възпалението. Обикновено освен вирусите от група А към инфекцията се включва и локално разпространения щам на вирус Б.

Грипният вирус Б е само един в групата си, от него, освен хората, боледуват тюлените и моржовете. Този вирус мутира 2-3 пъти по-бавно от вирусите от група А и никога не е причинявал пандемия. Той обаче се променя достатъчно често, за да не може човек да изгради истински дълготраен имунитет срещу него.

Групата С също има един представител, мутира още по-бавно от вирус Б, заразява хора, кучета и прасета и понякога причинява сериозни заболявания сред тези животни, както и локални епидемии. При хората грипният вирус С се среща много по-рядко от А и Б и обикновено води до леки заболявания сред децата.

Какви са усложненията от грипа?

Инфекциите от вируса на грипа причиняват по-тежки ефекти върху здравето на човека, отколкото вирусите на настинката. Повечето хора се възстановяват напълно от болестта за около 2-3 седмици, но други могат да развият различни усложнения. Грипът дори може да застраши живота на хора с намалена имунна защита, на най-малките и на възрастните. Рискова група са и бременните жени.

Вирусите на грипа могат да причинят вирусна пневмония, а стресът, който те причиняват върху имунната система и върху целия организъм, да доведе до вторична бактериална пневмония. Други следгрипни усложнения са синузит, ларингит,бронхит, ушни възпаления (отити).

Грипът може да утежни и редица хронични заболявания на белите дробове и сърцето



Свържете се с нас:

   Д-р Пенков:  0886 88 07 88

   Д-р Вътковска: 0886 37 26 73

   Email: i.penkov@abv.bg

   Email: dr_vatkovska@abv.bg

Във фейсбук:

  • Facebook