Туберкулоза

 Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. От пръските при кашляне и храчене хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено по въздушно-капков път. В храчките на болните се съдържат милиони бактерии. Заразата може да се пренeсе и чрез праха в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.
        Заразяване с туберкулоза е възможно и по хранителен път: чрез консумиране на мляко от болни крави или продуктите, приготвени от него; при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца; при употреба на недостатъчно топлиннообработено месо от болни птици и свине. 
    Симптоми:
       Кашлица, която може да продължи седмици, като в началото се наблюдава леко покашляне, а при напредване на болестния процес кашлицата се засилва и става влажна;
        Храчене – болните отделят храчки главно сутрин, понякога примесени с кръв;
        Повишена температура – болните имат повишена температура за продължителен период от време (дори с месеци). Възможно е заболяването да протече и без повишена температура;
        Изпотяване – то е обилно, особено нощно време;
        Болки в гръдния кош – те се срещат при повечето болни между плешките, в раменните и страничните области на гръдния кош, като се засилват при дишане и кашлица;
        Безапетитие – то води до намаляване на телесното тегло;
        Задух – този признак е характерен за напредналите стадии на болестта;
        Отпадналост и безсилие – тези симптоми продължават дълго време.
    Туберкулозата при децата се характеризира с липсата на строго специфичните симптоми на заболяването, което може да доведе до затруднение при поставянето на правилна и навременна диагноза.
        Началото на заболяването обикновено е неясно, оплакванията прогресират бавно и постепенно. В повечето случаи децата развиват симптоми от общ характер: висока температура, лесна уморяемост, отпадналост, изпотяване, стомашно-чревни смущения, ставни и мускулни болки, спадане на телесното тегло.
 
 
 

Имунизация срещу туберкулоза

Прилага се инжекционно в областта в горния край на делтоидния мускул.

При вътрекожното приложение на живата BCG ваксина на мястото на инжектирането се появява папула след 2-3 седмици, която може да се разязви след 6-8 седмица и към края на 3-я месец се образува белег. Наличието на белег се приема като доказателство за проведена ваксинация. Размерът на белега е в тясна зависимост от дозата на приложената ваксина, но може да бъде повлиян и от други фактори, като техника на инжектирането /при неправилно подкожно приложение е по-вероятно да не остане белег/, възрастови и расови особености в реактивността на организма /склонност към образуване на големи цикатрикси/ или особености на ваксиналния щам. Приема се, че има връзка между наличието на белег и защитният ефект на ваксинацията.

 

За проверка на имунния отговор към BCG ваксината се провежда пробата Манту. Инжектира се 0.1 мл 5 МЕ ППД туберкулин вътрекожно в горната трета на предмишницата. Резултатът се отчита след 72 часа като се измерва диаметърът на уплътнението. Децата с отрицателна реакция под 5 мм подлежат на ваксинация до 15-ия ден след пробата.

До края на втория месец от живота BCG ваксината се прилага без предварителна проверка на туберкулиновата чувствителност с пробата Манту. След тази възраст ваксината се прилага само при лица с отрицателна реакция на пробата Манту.

Проверка за постваксинален белег се извършва на 7-10 месечна възраст.

Противопоказания: клинично проявена форма на HIV инфекция, бременност и имунодефицитни състояния.

Сериозни нежелани реакции на мястото на приложение могат да се наблюдават много рядко при неправилна имунизационна техника: обширни язви над 10-20 мм и студени абсцеси. Леко изразените регионарни лимфаденити не се считат за усложнение

BCG ваксината е съвместима с останалите ваксини, включени в Имунизационния календар. Когато се прилага с друга жива ваксина, това трябва да става едномоментно на различни инжекционни места или като се спазва интервал от 30 дни между приемите.Свържете се с нас:

   Д-р Пенков:  0886 88 07 88

   Д-р Вътковска: 0886 37 26 73

   Email: i.penkov@abv.bg

   Email: dr_vatkovska@abv.bg

Във фейсбук:

  • Facebook