ФИД

 

СПИРОМЕТРИЯ - ФУНКЦИОНАЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДИШАНЕТО

Описание.

 

Спирометрията е изследване, което дава представа за функционалния капацитет на белите дробове, за процесите на вдишване и издишване и количеството въздух, което преминава през дробовете по време на нормалния дихателен цикъл, както и индиректно за разпределението на кислорода в дробовете.

 

Защо се прави?

 

Тестът е широко разпространен в диагностичния панел на белодробните заболявания. В зависимост от находката при теста те се разделят на: обструктивни - астма, емфизем, бронхиолит; рестриктивни - хроничен бронхит, бронхиектазии и смесени, като разликата между тях понякога е трудна. Чрез това изследване се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробно заболяване.

 

Рискове?


Няма

 

Как да се подготвите?

 

Не е нужна подготовка. Ако в момента взимате кортикостероиди или бронходилататори - инхалаторни или в таблетна форма, необходимо е да предупредите лекаря, тъй като тези лекарства променят резултатите от теста. Цялото изследване отнема около 10 мин

 

Какво да очаквате?

 

Ще получите указания какво се иска от Вас и в какво се състои тестът. Процедурата представлява регулирано и контролирано вдишване и издишване в тръба, свързана с отчитаща апаратура. Когато е необходимо да поемете или издишате с максимална сила, опитайте да направите това колкото е възможно най-добре. По време и след теста можете да почувствате леко замайване.

 

Резултати?

 

Резултатите се обработват автоматично и се разчитат веднага от лекаря, който ще ги обсъди с Вас.

 


Свържете се с нас:

   Д-р Пенков:  0886 88 07 88

   Д-р Вътковска: 0886 37 26 73

   Email: i.penkov@abv.bg

   Email: dr_vatkovska@abv.bg

Във фейсбук:

  • Facebook