Обструктивна сънна апнея (ОСА)

 

 
 

     Хъркате ли? Чувствате се винаги изморени? 
   Какво представлява и как възниква ОСА? Тя протича с многократно повтарящи се дихателни паузи по време на сън, редуващи се със силно хъркане.
   По време на сън се отпускат всички мускули, включително и тези в носоглътката, което води до затруднено дишане. При някои някои хора отпускането е толкова изразено, че те прилепват едни към други и блокират постъпването на въздух в белия дроб. Резултатът е дихателна пауза (обструктивна апнея) с различна продължителност - от 10 секунди до 1 минута и повече. 
   За да се възстанови дишането, настъпва кратко и неосъзнато събуждане. Спящият прави няколко мощни вдишвания, придружени със силно изхъркване. Следва ново заспиване, нова тихателна пауза - тишина, ново кратко събуждане - изхъркване. За една нощ това се повтаря стотици пъти.

   Защо е опасна сънната апнея? Спирането на дишането поставя организма в условия на кислороден глад и повишен стрес. От това страдат всички органи и сестеми - на първо място сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната. 
   Повишеният брой събуждания води до непълноценен сън с прекомерна дневна сънливост, намалена работоспособнос, нарушения в паметта, вниманието, концентрацията и т.н.

 Трябва ли да се лекувам? ОСА има прогресиращ ход. Веднъж започнала и нелекувана, тя бавно и сигурно ще Ви причиниздравословни проблеми - високо кръвно налягане, аритмия, сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, захарен диабет тип 2. Чести са катастрофите на пътя поради заспиване на волана.

   Ще изчезне ли ОСА, ако отслабна? То ще доведе до подобрение в състоянието Ви. Почти сигурен съм, че до момента сте правили много безуспешни опити да свалите килограми.Добрата новина е, че след започване на СРАР терапия, Вие ще отслабнете няколко килограма още първия месец, ако към това добавите двигателна активност и хранителен режим, резултатът ще бъде впечатляващ.

  Какво е лечението за ОСА? Разполагаме с изключително ефективно и безопасно средство за терапия. Осъществява се чрез индивидуални СРАР апарати за дишане, които чрез система от шлаух и дихателна маска, подават на спящия пациент въздух под повишено налягане. Натискът, който упражнява въздушната струя в горните дихателни пътища, ги държи отворени и не позволява блокирането им от опуснатите меки тъкани. 
   Кога да очаквам подобрение? Незабавно! Още първата нощ изчезват хъркането, паузите в дишането и нощното уриниране. На следващия ден се чувствате свежи и бодри, с подобрен тонус и настроение. След месец може да очаквате отслабване на килограми, нормализиране на кръвното налягане, засилване на потентността (при мъже). повишаване качеството на живот и елиминиране на рисковете за Вашето здраве.

 

 

КАКВО СЕ СЛУЧВА
Меката тъкан в задната част на гърлото се отпуска по време на сън, след което липсата на мускулен тонус и гравитацията карат дихателните пътища да се стеснят. Като резултат от последното се появяват вибрации, причиняващи хъркане. Ако дихателните пътища продължат да се стесняват, последващата обструкция причинява апнея.
Частичното затваряне на дихателните пътища води до намаляване на въздушния поток и плитко дишане, което често се определя като хипопнея.

Обструктивна сънна апнея

Когато дихателните пътища са изцяло блокирани, дишането спира. Пациентът ще се събуди достатъчно само за да възстанови контрола над горните дихателни пътища, ще диша отново, след което отново ще заспи. Тези епизоди ще продължават най-малко по 10 секунди всеки. Това може да се случи от няколко до стотици пъти за една нощ при лица с обструктивна сънна апнея, но обикновено те не помнят моментите на събуждане.

Всяка обструкция лишава тялото от кислород и го принуждава да задържи въглеродния диоксид, който при нормални условия бива издишван.
Като резултат, кръвните газове на тялото излизат от позицията на баланас и тялото става обект на „токсична“ околна среда.
Когато тялото задейства „аларма“, че се нуждае от повече кислород, мозъкът събужда спящия човек, дишането се възстановява и лицето заспива отново, докато не се случи следващият епизод на обструкция.

Обструктивна сънна апнея 1

Тези обструкции увеличават сърдечната честота, повишават кръвното налягане и в крайна сметка притъпяват системата на тялото за автоматичен отговор. Това от своя страна води до все по-тежки апнеи и хипопнеи.
Продължителните смущения на съня водят до влошаване на неговото качество и от там, до лишаване на организма от сън и почивка

 

 

 

 

EPWORTH Sleepiness Scale

 

 

 

 

Като използувате следната скала за оценка на състоянието Ви:

 

0 = не задрямвам

                   1 = понякога задрямвам

                   2 = често задрямвам   

                   3 = винаги задрямвам

 

Mоля оградете цифрата, която най-точно според Вас определя вероятността да задремете в следните ситуации:

 

 

 

               

Ситуация

Вероятност за задрямване

 

 

никога

понякога

често

винаги

1. Седя и чета

0

1

2

3

2. Гледам телевизия

0

1

2

3

3. Седя спокойно на публично

място, например в театър или

събрание

0

1

2

3

4. Ако ме возят в кола за един час, без прекъсване

0

1

2

3

5. Полегнал съм да си почина след обяд

0

1

2

3

6. Седя и говоря с някого

0

1

2

3

7. Седя  спокойно след обяд (без

употреба на алкохол)

0

1

2

3

8. В спряла  поради улично

задръстване кола

0

1

2

3

 

 

 
  


Свържете се с нас:

   Д-р Пенков:  0886 88 07 88

   Д-р Вътковска: 0886 37 26 73

   Email: i.penkov@abv.bg

   Email: dr_vatkovska@abv.bg

Във фейсбук:

  • Facebook