Изследване за обструктивна сънна апнея (хъркане) във Враца

  • 17/08/2015 20:57
  • |
  • 0 коментара
В какво се състои изследването? Колко струва? Покрива ли се от НЗОК?
1 2

 

 

 
Прегледа за обструктивна апнея се състои в следното:
Попълване на скриниращи въпросници валидизирани и международно утвърдени за риска от сънна апнея -в зависимост от това както и от клиничният преглед при пациенти които с помощта на въпросниците и анмнестичните данни са с голяма вероятност от заболяването преминават на следващ етап -изследване на целонощният сън.
За по-голямо улеснение на пациентите и за избягване на дискомфорта от спане в болнично заведение се предлага амбулаторно в домашни условия да се проведе изследването. Варианти предлагаме на място вкъщи да се постави необходимата апаратура и да се следи пациента от разстояние.
Това е първата нощ - в нея се установява дали има проблем сънна апнея, колко тежка е тя в зависимост от регистрираните дихателни паузи, спадане насищането на кислорода в кръвта и от апнея -хипопнея индекса на час, който в норма е до 5/час.
На другата вечер се извършва терапевтичното повлияване и титруване на пациента с ЦИПАП или БИПАП апарат и определяне наляганията и възможностите за терапевтично повлияване. Ако данните не са надеждни или има някаква друга причина изследването може да се повтори - в рамките на процедурата.
Съвременните апарати ЦИПАП и БИПАП и терапията както и настройките за тях могат да се настройват с помощта на СД карта в самият апарат, както и да се проследява терапията във времето на ползване назад. За подробности на място в кабинета -ул.Екзарх Йосиф №79 - срещу РИОСВ.

Изследването за обструктивна сънна апнея както и в последствие апаратите, които коригират проблема не се покриват от ЗДРАВНАТА КАСА и се заплащат от пациента.
 


Свържете се с нас:

   Д-р Пенков:  0886 88 07 88

   Д-р Вътковска: 0886 37 26 73

   Email: i.penkov@abv.bg

   Email: dr_vatkovska@abv.bg

Във фейсбук:

  • Facebook